Interview with Gerrit Smit, Director of Yili Innovation Center Europe [Dutch]
15272
post-template-default,single,single-post,postid-15272,single-format-standard,bridge-core-3.1.8,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-30.5,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive
Yili-Innovation-Center-Gerrit-Smit

Interview with Gerrit Smit, Director of Yili Innovation Center Europe [Dutch]

Gerrit Smit is ‎Managing Director van het Yili Innovation Center in Europa. Zoals de naam al doet vermoeden is dit het Europese R&D centrum van de Chinese zuivelfabrikant Yili. Volgens Gerrit voelt het als een startup: veel ruimte voor ondernemerschap zonder vastgebaande route…

“Bij Yili Innovation Center Europa houden we ons bezig met het onderzoeken van mogelijkheden en het uitwerken van nieuwe ideeën voor het Chinese zuivelschap. Het bedrijf is snelgroeiend en voortdurend op zoek naar betere samenwerkingen met bedrijven en instituten in de zuivelindustrie” vertelt Gerrit. Volgens hem is de keuze voor een innovatiecentrum in Nederland een logische stap. “In Europa en vooral in Nederland bevindt zich een enorme zuivelexpertise. Yili heeft zich gerealiseerd dat samenwerken met Europa alleen werkt als je mensen ter plekke, op hun eigen locatie aan je weet te binden. De primaire rol van ons innovatiecentrum is dan ook om een brug te slaan tussen de activiteiten van het hoofdkantoor in China en hier.”

Nomilk2day als tussenschakel

Gerrit is zelf via Nomilk2day bij Yili terecht gekomen. Het Yili Innovation Center stond toen nog in de kinderschoenen. Daarna volgden diverse sollicitatierondes voor het werven van aanvullend personeel. “In zo’n opstartfase is er behoefte aan seniorpersoneel met ervaring bij een multinational. Zulke mensen liggen niet voor het oprapen. Dat betekent dat je ze moet losweken uit hun huidige situatie en moet enthousiasmeren voor een nieuwe setting. Nomilk2day heeft deze rol perfect vervuld en met een kritische houding geholpen bij het wervings- en selectietraject. Daarnaast is het voor kandidaten prettig dat Nomilk2day er tussen zit als sparringpartner. Als je wordt benaderd voor een baan wil je graag weten waar je aan toe bent en hoe alles gaat verlopen. Op zo’n moment is het fijn dat je dit eerst met Nomilk2day kunt bespreken. Zo kun je onderhandelen en kritische vragen stellen zonder dat dit je eigen positie als kandidaat beïnvloedt”

Een gevarieerde baan met ruimte voor eigen inbreng

Volgens Gerrit is het werken bij het Yili Innovation Center enorm gevarieerd. “Je moet connecties leggen met allerlei partijen in Europa en samenwerken met je collega’s in China. Je vervult een brugfunctie binnen de zuivel en houdt je bezig met interne communicatie, marketing en het opbouwen van een netwerk in Europa. Er zijn tál van facetten waarmee je te maken krijgt en er is geen vastgebaande route. Dit vraagt om een innovatieve denk- en handelswijze; zelf initiatief tonen en zorgen dat je dingen van de grond krijgt.” Als je wilt werken bij Yili, is het volgens Gerrit enorm belangrijk dat je de vertaalslag kunt maken naar de Chinese setting. Communicatieve skills, reislust en interesse in andere culturen zijn volgens hem onmisbaar. “Het moederbedrijf heeft een Chinese werkcultuur, die is heel anders dan de Europese. Daarin moet je een balans vinden; een manier van werken opbouwen die zowel aan de Chinese kant als de Nederlandse kant werkt. Die variatie en de ruimte voor eigen inbreng maken werken bij Yili Innovation Center zo bijzonder!”

Ambitieuze plannen

Het Yili Innovation Center in Europa heeft ambitieuze plannen voor de toekomst. “We willen groeien en nog meer aandeel in de Chinese markt veroveren. Het Chinese zuivelschap verschilt sterk van het zuivelschap zoals wij dat kennen en ook de zuivelconsumptie ligt een stuk lager. Dit vraagt om innovaties die aansluiten bij de Chinese markt, maar ook om de juiste marketing. Bij Yili liggen er nog uitdagingen genoeg!”